10 misvattingen over batterijen
De vraag naar batterijen groeit. Toch hoor je om je heen nog een hoop misvattingen over batterijen. Consumenten twijfelen daarom nog vaak over de aanschaf van batterijen. Wij zetten de 10 meest voorkomende misvattingen (fabels) voor je op een rij en vertellen je hoe het echt zit.
Fabel: Batterijen zijn moeilijk te installeren en onderhouden
Fabel: De milieukosten van batterijen wegen niet op tegen de voordelen
Fabel: Batterijen zijn niet nodig, omdat ik al een gunstig energietarief heb
Fabel: De technologie van batterijen is nog niet volwassen genoeg
Fabel: Batterijen zijn alleen interessant als je zonnepanelen hebt
Heb jij bovenstaande punten vaker gehoord op verjaardagen of van jouw klanten? Ben je benieuwd waarom dit niet klopt en hoe het wel zit? Lees dan snel verder! ➡
❌ Fabel: Batterijen zijn te duur
✅ Feit: De aanschaf van een batterij kan zeker een kostenpost zijn. Toch verdienen batterijen zichzelf echt wel terug. Denk aan de lagere energierekening en de lange levensduur van batterijen. Wist je dat de gemiddelde terugverdientijd van een batterij zo’n 6 jaar is? Vooral als je batterijen combineert met smart energy en dynamische energietarieven besparen klanten aanzienlijk op hun energierekening. In het kort: op deze manier laad de batterij zich op wanneer de energietarieven het laagst zijn zodat je klanten geen hoge energietarieven meer hoeven te betalen. Dit maakt een thuisbatterij dus ook in de koude Nederlandse winters (zonder zon) uitermate rendabel en/of zonder zonnepanelen rendabel!
❌:Fabel: Batterijen hebben een korte levensduur
✅ Feit: De huidige generatie batterijen hebben een levensduur van 10 tot 15 jaar of zelfs langer, afhankelijk van het type en gebruik. De meeste Lithium-ion batterijen kunnen duizenden laad- en ontlaadcycli doorstaan voordat ze aanzienlijk in capaciteit afnemen.
❌Fabel: Batterijen zijn onbetrouwbaar en brandgevaarlijk
✅ Feit: De technologie van batterijen is de afgelopen jaren enorm verbeterd. Ze zijn veiliger, betrouwbaarder en efficiënter dan ooit tevoren. De meeste systemen hebben ingebouwde veiligheidstechnologieën en worden grondig getest voordat ze op de markt komen. Doordat de huidige generatie batterijen worden vervaardigd uit lithium ijzerfosfaat (LFP) zijn deze batterijen een stuk brandveiliger dan oudere batterijen.
❌Fabel: Alleen grote huizen kunnen profiteren van batterijen
✅ Feit: Batterijen zijn er in verschillende maten en capaciteiten, waardoor ze geschikt zijn voor zowel kleine als grote woningen. Zelfs appartementen kunnen profiteren van kleinere batterijoplossingen. Bereken eenvoudig hoeveel capaciteit jouw klanten nodig hebben.
❌Fabel: Batterijen zijn moeilijk te installeren en onderhouden
✅ Feit: De installatie van batterijen is eigenlijk redelijk eenvoudig. Het onderhoud van batterijen is minimaal. We geven regelmatig praktische webinars en trainingen waarin onze leveranciers hier meer over vertellen.
❌Fabel: Batterijen zijn alleen nuttig tijdens stroomuitval
✅ Feit: Batterijen zijn ontworpen om energie op te slaan en vrij te geven wanneer dat nodig is, dat is natuurlijk enorm handig tijdens stroomuitval. Gelukkig doen batterijen meer dan dat. Batterijen helpen je slimmer om te gaan met de beschikbare energie. Ze optimaliseren bijvoorbeeld het gebruik van zonne-energie door overtollige energie op te slaan voor later gebruik. Ook als jouw klanten (nog) geen zonnepanelen hebben helpt de batterij bij het aanzienlijk verlagen van de energierekening.
❌Fabel: De milieukosten van batterijen wegen niet op tegen de voordelen
✅ Feit: Hoewel de productie van batterijen natuurlijk effect heeft op het milieu, is de totale ecologische voetafdruk van batterijen veel lager dan die van fossiele brandstoffen. Bovendien zijn er steeds meer recyclingprogramma's en duurzaamheidsinitiatieven die de milieu-impact van batterijen verminderen.Ook onze leveranciers kijken continu hoe zij hun productieproces kunnen verduurzamen.
❌Fabel: Batterijen zijn niet nodig, omdat ik al een gunstig energietarief heb
✅ Feit: Zelfs als je aangesloten bent op het elektriciteitsnet en profiteert van gunstige tarieven, bieden batterijen voordelen. Ze helpen om energie te besparen tijdens piekuren en beschermen tegen stijgende energiekosten. Bovendien voorzien batterijen jouw klanten zelfs tijdens stroomuitval van energie. Zorg er in dit geval wel voor dat je kiest voor een batterij met back-upmogelijkheden.
❌Fabel: De technologie van batterijen is nog niet volwassen genoeg
✅ Feit: De technologie van batterijen is inmiddels goed ontwikkeld en wordt wereldwijd op grote schaal toegepast.Veel batterijen zijn inmiddels AI gedreven waardoor ze zelfstandig kunnen handelen op de energiemarkt. In landen om ons heen zie je dan ook dat batterijen de afgelopen jaren al een toevlucht namen. Vooral in bijvoorbeeld Scandinavië is het hebben van een batterij al de normaalste zaak van de wereld. Fabrikanten blijven bovendien continu innoveren, waardoor batterijen steeds efficiënter en betaalbaarder worden.
❌Fabel: Batterijen zijn alleen interessant als je zonnepanelen hebt
✅ Feit: Ook als je klanten geen zonnepanelen hebben zijn batterijen een slimme keuze. In combinatie met een dynamisch energiecontract en een slimme meter laad de batterij zich op wanneer de energietarieven het laagst zijn zodat je klanten geen hoge energietarieven meer hoeven te betalen. Dit maakt een thuisbatterij dus ook in de koude Nederlandse winters (zonder zon) uitermate rendabel. Vooral in de toekomst gaat dit steeds relevanter worden. Wist je dat je hier zelfs geld mee kan verdienen als consument?
Conclusie: Batterijen, een slimme investering!
Hopelijk hebben we je goed op weg geholpen je bij het verkopen van batterijen aan jouw klanten. Batterijen zijn en blijven immers een slimme investering. Heb je toch nog hulp nodig of wil je meer weten over batterijen? Of heb je hulp nodig bij de keuze voor de juiste batterij voor jouw klanten? Neem dan contact met ons op.